Theo van der Hoeven

BEELDEND KUNSTENAAR / WIJK KUNSTENAAR / ONTWERPER / VORMGEVER

Advies-Begeleiding-Training


BIOGRAFIE

Theo van der Hoeven is geboren in í47 in Den Haag. Zijn vader nam hem mee naar het Haags Gemeente museum waar hij het werk van de Ontwerper Piet Zwart zag. Hier werd een snaar geraakt, het wekte zijn belangstelling voor toegepaste kunst en kunst in het algemeen.

Werk en Projecten


Van der Hoeven's werk variŽert van klein plastiek Ė veelal brons - tot monumentale opdrachten voor particulieren, overheden en bedrijven.

Enkele recente projecten en opdrachten:


 • Werk als wijkkunstenaar in de Kruiskamp
  De opdracht luidt:"de fysieke werkelijkheid van de wijk optimaliseren". Dat wil zeggen, door te luisteren naar de wensen en behoeften van de bewoners en door observatie van bewegingen van die bewoners alsmede door een professionele artistieke inzet de wensen van de bewoners van de kruiskamp realiseren. E.e.a. heeft al vorm gekregen of zal nog worden uitgevoerd:
  - bijzonder straatmeubilair van graniet
  - Een ontmoetingsplek, een voor-lees-vertelhoek, "De Kruiskamp Leest"
  - Een fotoproject samen met de bibliotheek die in 2010 ook nog eens 50 jaar bestaat
  - Een taartenproject om Amersfoort 750 jaar te vieren
  - Een speciaal ontworpen trofee voor de 'Pimp je Block'-prijs in de wijk (2009), een initiatief van de NJR (Nationale JeugdRaad).
  - Een bijzonder vormgegeven hek op het Neptunusplein op verzoek van Winkeliers en Politie.
  - Voor de woningcorporatie Alliantie was er een project met scholen om de laatste maanden voor zo'n 120 sloopwoningen in goede harmonie met de buurt te laten verlopen. Nagenoeg alle ramen van de leegstaande woningen werden met kindertekeningen beplakt en de bovenste verdiepingen werden van bewegend licht voorzien.
  - Portaal woningbouw startte een pilot waarbij de vier portieken aan de linie (Liendertseweg Amersfoort) in samenspraak met bewoners, winkeliers, politie en de woningcorporatiewerden werden verbouwd naar een ontwerp van Theo van der Hoeven.
  Veel projecten staan in de starblokken en zullen samen de VMB school "Het Stromenland" in de loop van 2010 worden gerealiseerd. Een enkel project is al opgestart, zoals bijvoorbeeld de geschilderde hekken - een samenwerkingsverband met bewoners.
 • Het Venster op de Toekomst (2007) is een 13 meter hoog beeld in de Wijk Noorderkruis. Daarna een vervolg opdracht van Woningstichting Patrimonium in Veenendaal ""De maskerade"" in 2008.

 • Voor het Crematorium in Amersfoort maakte hij beelden die staan op het terrein voor de entree/in de tuin van crematorium en in de hal van het ovengebouw.
 • Voor de Amersfoortse Projectontwikkelaar Alliantie /LATEI ontwierp en maakte hij een bank, voor het kantoor aan de Stadsring.Voor een van projecten, de Melange in de Kruiskamp van Amersfoort bedacht en realiseerde hij het beeld de "Horseweide"
 • Voor de firma Heilijgers maakte hij een Fontein Bubbels,die werd geschonken aan de stad Amersfoort op 3 juli 2006 en geplaatst in de grachtengordel rond de binnenstad voor het Museum Flehite
 • Wat verder terug in de tijd ontwierp en maakte hij voor de Universiteit van Utrecht de Sol Justitiae voor het Academiegebouw op het Domplein De zon als onderdeel van het planetenstelsel. (1997)

Exposities


Theo van der Hoeven had zín eerste expositie in Galerie de Fiets in Delft, 1975. Zín eerste Sculptuur opdracht was voor de Firma Ten Berge in Scheveningen in 1977.

Recente exposities:
 • Amsterdam Whitney Gallery in Chelsea Manhattan in New York USA (mei-juni 2006)
 • Galerie Beeldlijn in Amersfoort ( mei-juli 2006)
 • Lewis Guy Den Haag (zomer 2006)
 • Galerie Babs Voskuil (sept-okt 2007), www.galeriebabsvoskuil.nl
 • Expositie bij Babs Voskuil in tíWoudt - 2008
  Verder exposeerde Van der Hoeven de afgelopen decennia in Nederland, Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Japan en USA.

Internationaal


Van der Hoeven maakte een aantal studiereizen, geŽxposeerde en doceerde in diverse landen. Mede door zijn recente benoeming tot Wijk Kunstenaar van de Amersfoortse wijk Kruiskamp en zijn inspanningen t.b.v. het stedenverband Amersfoort en Liberec, TsjechiŽ, en de daaruit voortvloeiende werkzaamheden beperkt hij zich tot een enkele kortere studiereis naar en houdt lezingen in o.a. Marokko - Marrakech, Turkije - Istanbul-Izmir, Frankrijk, Zweden -Stockholm , Duitsland - Berlijn en Amerika - New York- Phoenix-San Fransisco.
» Terug naar boven